Dessau II
nacistický koncentrační tábor · Junkersstraße, 06847 Dessau-Roßlau, Německo
  • Příběh
  • Místo

Spousta kamarádů uhořela

Dostupné v: English | Česky

Od září 1944 byl Jaroslav Petr vězněm v nacistickém koncentračním táboře v Dessau. Vzpomíná, že v táboře panovaly otřesné podmínky a vězni do úmoru pracovali v továrně Junkers-Werke, kde se vyráběla vojenská letadla pro německou armádu. Blížil se konec války a továrna Junkers a město Dessau se staly jedním z hlavních cílů spojeneckého bombardování. Největší letecký útok nastal 7. března 1945. Celé město i s koncentračním táborem bylo srovnáno se zemí. Jaroslav Petr byl ten den v táboře, na který dopadaly desítky zápalných bomb. „Mně zrovna před postelí vybuchl jeden zápalnej kus a začalo to hořet. Chlapi šli vyrážet dveře, které byly zamčené. Nakonec se jim to podařilo. Jiná skupina hasila oheň pískem. Židlí jsem vytloukl sklo v okně, abychom měli vzduch a neudusili se, protože venku byly ještě okenice. Spárami okenic jsme viděli, jak hoří město a náš tábor. Bachaři utekli a nechali nás v tom. Řada z kamarádů uhořela. My jsme tenkrát ze země vyrvali ukotvení drátěného pletiva a odstranili jsme i druhý plot. Podlezli jsme a viděli jsme, že za zoraným polem hoří vilová čtvrť Alten.“ Jaroslav Petr slyšel volání o pomoc a i přes velké nebezpečí zachránil z hořícího domu malé děti. „Na nic jiného jsem nemyslel než jim pomoct. Šel jsem do baráku a děti jsem vynesl z ložnice.“ Dne 12. dubna 1945 se museli všichni přeživší vězni vydat ze zničeného tábora na pochod do dalšího nacistického koncentračního tábora v Griebo.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Jaroslav Petr

Jaroslav Petr

Narozen v roce 1923 v Poličce. Za války se přes Jaroslava Kopeckého zapojil do studentského odboje v Poličce. Pomáhal tisknout a rozmnožovat letáky s protinacistickými texty. Dne 28. června 1942 byl zatčen a převezen na gestapo v Pardubicích. Jeho kamarád Jaroslav Kopecký byl 8. října 1943 popraven. Jaroslav Petr byl až do konce války vězněn v nacistických lágrech. Prošel věznicemi v Pardubicích, v terezínské Malé pevnosti, v Drážďanech, v Litoměřicích, v Griebu a Dessau. V Griebu a Dessau pracoval pro továrnu Junkers-Werke. Při spojeneckém bombardování na konci války několikrát málem přišel o život. Byl svědkem obrovského bombardování Dessau 7. března 1945, kdy bylo město prakticky srovnáno se zemí. Po propuštění podnikl náročnou cestu domů, dlouhou několik stovek kilometrů. Po válce se stal učitelem a po doplnění potřebné kvalifikace ředitelem školy. Po invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 pronesl na poradě ředitelů škol projev odsuzující tento vpád, což ho nakonec stálo místo ve škole. Později pracoval jako klinický psycholog v protialkoholní léčebně v Kroměříži. V současnosti žije v Bystrém u Poličky.

Dessau II

Dostupné v: English | Česky

Dessau II byl nacistický koncentrační tábor otevřený 25. července 1944 jako pobočný tábor koncentračního tábora Buchenwald. Vězni většinou pracovali v továrně na letadla Junkers-Werke. Při velkém spojeneckém bombardování Dessau 7. března 1945 byl koncentrační tábor zničen. V dubnu 1945 nastoupili vězni na pochod smrti do jiných koncentračních táborů. Mnoho z nich cestu nepřežilo.

Dessau II

Na tomto místě

Spousta kamarádů uhořela

Spousta kamarádů uhořela

Jaroslav Petr
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo