Dukelský průsmyk
Dukla Pass, Polsko
  • Příběh
  • Místo

Déšť z min a granátů

Dostupné v: English | Česky | Slovensky

Když se oddíl Bedřicha Seligera probojoval k Dukelskému průsmyku, nečekalo je milé přivítání. „Hned první den jsme dostali ránu. Došli jsme do obce Machnówka, kde nás zasypaly miny a granáty. Já jsem měl kliku, že z mé roty nikdo nepadl, ani žádná újma na zbrani nenastala. Ale zařvalo tam hodně lidí, ještě než vůbec vstoupili do boje.“ Bedřich Seliger byl během bojů na Dukle a na Slovensku třikrát zraněn. Poprvé ho na pozorovatelně u Dukly zasáhla střepina do ruky. Tehdy odmítl ošetření v nemocnici a s rukou v dlaze dál řídil palbu své minometné roty. Podruhé, opět na Dukle, granát z německého minometu zabil v zákopu tři telefonisty. Nedaleko ležící Bedřich Seliger byl zasažen několika střepinami do horní části zad. Tentokrát do nemocnice musel a strávil tu asi dva týdny. Když se vrátil ke své jednotce, stála již nad slovenskou obcí Komárník. Po krvavých bojích o kopec Obšár mohla postupovat dál na západ. Třetí zranění Bedřich Seliger utrpěl 30. ledna 1945 u slovenské Štrby. „Šel jsem vedle našeho vozu s minami, a najednou kůň najel na nášlapnou minu. Šílený oheň. Tehdy šlo opravdu o milimetry. Jak jsem měl ten vojenský šnel (kabát), tak ten šnel byl rozpáraný naskrz a já jsem silně krvácel. Tehdy to vypadalo vážně. Krvácení mi zastavili, obvázali mě a sanitka mě odvezla do sanatoria Vyšné Hágy. Tam mně vybrali všechny možné střepiny, které jsem měl v těle.“ Zapomenutou střepinu pod bradou mu lékaři vyndali až v roce 1965.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Bedřich Seliger

Bedřich Seliger

Bedřich Seliger se narodil 19. června 1920 v Prostějově na Moravě v židovské rodině. Po německé okupaci byl zatčen gestapem za účast v ilegální buňce a poslán do koncentračního tábora v polském Nisku nad Sanem. Utekl odtud a překročil hranici do SSSR. Pracoval na Ukrajině, po invazi Němců do SSSR se evakuoval do Uzbekistánu. Odtud se přes československý zastupitelský úřad v Kujbyševu dostal jako jeden z prvních do Buzuluku. Bedřich Seliger prošel všemi boji naší jednotky v SSSR. Velel postupně minometnému družstvu a četě u Sokolova, Kyjeva, Rudé i během osvobozování Československa. V bojích o Dukelský průsmyk velel minometné rotě. Během těžkých bojů byl třikrát zraněn. Po válce byl Bedřich Seliger až do roku 1947 zaměstnán na sborovém velitelství v Olomouci. Po odchodu z armády působil ve vedoucích funkcích v krajkářské a textilní výrobě a ve sklárnách.

Dukelský průsmyk

Dostupné v: English | Česky | Slovensky

Průsmyk (sedlo) v severní části Laborecké vrchoviny, mezi vrchem Kýčera (579 m n. m.) a Porubským sedlem, kudy probíhá slovensko-polská státní hranice, se za 2. světové války stal dějištěm jedné z nejkrvavějších bitev: Karpatsko-dukelské operace. Ofenziva sovětských a československých vojsk na severovýchodním Slovensku na podzim roku 1944 měla spojit povstalecké síly Slovenského národního povstání se sovětskými armádami. Po potlačení povstání německými jednotkami a přechodu povstaleckých jednotek na partyzánský způsob boje ztratila svoje opodstatnění a byla ukončena. Operace byla sovětským velením vedena způsobem, který přinesl mimořádně těžké ztráty československým i sovětským jednotkám.

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo