Brno, Kounicovy koleje
Sirotkova 328/20, 616 00 Brno-Brno-Žabovřesky, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Vyšetřovatelé se mě báli dotknout

Dostupné v: English | Česky

Student litovelského gymnázia Alois Frank byl jako člen odbojové skupiny na podzim 1944 uvězněn v brněnských Kounicových kolejích. Nakazil se svrabem a velkou část svého pobytu strávil na infekčním oddělení. „Když ti gestapáci už museli náš případ uzavřít a já jsem byl jako poslední, předvolali k výslechu i mě,“ vzpomíná pamětník. „Seděl jsem ve vyšetřovací místnosti, zahalený do prostěradla, potřený žlutou sírovou mastí. A vždycky, když vyšetřovatel vyletěl a chtěl mě udeřit, zarazil se a nakonec to neudělal – ze strachu před nákazou se mě nechtěl dotknout.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Alois Frank

Alois Frank

Narodil se 7. ledna 1925 ve Svébohově na Šumpersku. Studoval na gymnáziu v Zábřehu na Moravě a po obsazení pohraničí v Litovli. Tam také vstoupil do odbojové organizace Svaz československé mládeže a stal se velitelem jejího litovelského obvodu. Členové této organizace se cvičili ve zbrani, aktivně podporovali rodiny zatčených a popravených, vydali tisíce letáků proti nacistickému režimu. V srpnu 1944 byl Alois Frank zatčen a do konce války vězněn. Po válce studoval Vysokou školu veterinární v Brně, ale po únoru 1948 byl ze studia vyloučen. Několik let pracoval jako dělník, než se mu podařilo do školy vrátit a stát se veterinářem. Po listopadu 1989 byl jedním ze zakládajících členů Občanského fóra v Zábřehu na Moravě a čtyři roky působil v městském zastupitelstvu.

Brno, Kounicovy koleje

Dostupné v: English | Česky

V roce 1908 dal český vlastenec Václav Robert hrabě z Kounic svůj dům v Brně do užívání českým studentům jako ubytovnu a zřídil nadaci pro výstavbu studentských kolejí. Stavět se však začalo až po první světové válce v samostatném Československu. První studenti se do Kounicových kolejí nastěhovali v roce 1923 a o dva roky později byla budova slavnostně otevřena. Měla sloužit českým studentům a její kapacita přesahovala 500 lůžek. Dne 17. listopadu 1939 do Kounicových kolejí vtrhly jednotky SS a gestapa. Zatkly 173 studentů, kteří pak byli transportováni do koncentračního tábora Sachsenhausen. Ostatní se museli z kolejí vystěhovat. Budova se proměnila ve věznici brněnského gestapa, kterou od ledna 1940 do konce války prošlo 35 tisíc lidí, převážně z Moravy, Čech a Slovenska. Kromě brutálních výslechů se tu popravovalo, a to oběšením nebo zastřelením. Mnozí z vězňů byli dále deportováni do jiných nacistických věznic a koncentračních táborů.

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo