Praha 10 - Strašnice, krematorium
Vinohradská 2254/218, 100 00 Praha-Praha 10, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Držel jsem v ruce popel Milady Horákové

Dostupné v: English | Česky

 

Během druhé světové války František Suchý pomáhal svému otci, řediteli strašnického krematoria, zapisovat jména popravených. Podobné ilegální činnosti se pak museli věnovat i po komunistickém převratu v roce 1948. "Ti lidé nepřicházeli k nám v bednách, nýbrž v regulérních rakvích, přicházeli s normálním lékařským popisem, s úmrtním listem, všechno bylo tam napsáno, smrt oběšením, všechno probíhalo regulérně," vypráví František Suchý. "Ale nesměli mít pohřeb. Nesměli příbuzní vědět, co se s nimi stalo. Urny jim nesměly být vydány, ale měly být uloženy ve společném pohřebišti bez označení.“ A tak František Suchý se svým otcem opět schovávali popel některých popravených lidí, aby ho tajně předali pozůstalým. "Držel sjem takto v rukách i urnu Milady Horákové," vzpomíná František Suchý. 

 

 

 

 

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

František Suchý *1927

František Suchý *1927

 

Politický vězeň. Jeho otec se v roce 1932 stal ředitelem strašnického krematoria, František tak byl svědkem spalování těl vězňů popravených nacisty i komunisty. Po únoru 1948 se zapojil do protikomunistických aktivit, v roce 1952 byl zatčen pro pomoc agentu Koudelkovi. Byl odsouzen na 25 let, v procesu dostali 4 a 4,5 roku vězení i jeho rodiče. Vystřídal věznice Pankrác, Mírov, Opava, Bory, Leopoldov, část trestu působil jako technický konstruktér (mj. pro Tatru). Roku 1964 byl propuštěn v polovině trestu, pracoval jako zámečník, později jako konstruktér v Kovodíle.

Praha 10 - Strašnice, krematorium

Dostupné v: English | Česky

Krematorium ve Strašnicích bylo postaveno podle návrhu architekta Aloise Mezery. Dne 23. ledna 1932 je slavnostně otevřel tehdejší pražský primátor JUDr. Karel Baxa a svou funkci začalo plnit 4. dubna téhož roku. Během nacistické okupace zde byla tajně spalována těla popravených odbojářů z věznice na Pankráci i z kobyliské střelnice. Strašnické krematorium bylo jedinou stavbou svého druhu v celé Praze až do roku 1954, kdy bylo do provozu uvedeno krematorium v Motole.

Praha 10 - Strašnice, krematorium

Na tomto místě

Tajné seznamy mrtvých

Tajné seznamy mrtvých

František Suchý
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo