Teplice
Teplice, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Továrna stála rodiče i bratra život

Dostupné v: English | Česky

František Lederer žil s rodiči a o čtyři roky starším bratrem Jindřichem v Teplicích. Byli Židé, doma mluvili česky. Jeho otec Richard spoluvlastnil textilní továrnu Lederer a Glaser, matka Eliška byla v domácnosti. František chodil do obecné školy na Metelkově náměstí. Rodina měla velmi slušnou životní úroveň, žila ve vile, vlastnila osobní automobil Hudson a pravidelně jezdila k moři. „Ještě v roce 1937 jsme byli na dovolené v Belgii a otec chtěl mermomocí zpátky, i když tušil, že pro Židy to v Čechách už nebude moc dobré. Ale měl tady továrnu, tak jsme se vrátili,“ vzpomíná František Lederer. V roce 1938, kdy mu bylo osm let, se rodina přestěhovala do Prahy. Po vyhlášení protektorátu přicházelo jedno protižidovské opatření za druhým a na podzim 1941 byli Ledererovi zařazeni do jednoho z prvních transportů mířících do ghetta v polské Lodži. Tam František přišel o oba rodiče i bratra a jako úplný sirotek přežil věznění v Osvětimi.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

František Lederer

František Lederer

Narodil se 11. července 1930 v Teplicích do židovské rodiny. Po záboru Sudet v roce 1938 se Ledererovi odstěhovali do Prahy, kde na ně stále citelněji dopadala protižidovská opatření. V říjnu 1941 byli odtransportováni do ghetta v polské Lodži. V červnu následujícího roku rodinu rozdělili a synové pak své rodiče už nikdy neviděli. Otec s matkou nejspíše skončili ve vyhlazovacím táboře v Chełmnu. František se starším bratrem Jindřichem zůstali v ghettu a žili v sirotčinci. Po půl roce však bratr zemřel a František tak svých dvanácti a půl letech zcela osiřel. Přesto přežil další pobyt v ghettu i pozdější věznění v Osvětimi-Birkenau a osvětimském kmenovém táboře. Při druhé osvětimské selekci už byl vybrán do plynu, ale život mu zachránil esesák, který pocházel z Žatce. Po osvobození osvětimského tábora na konci ledna 1945 se František Lederer trmácel domů více než tři měsíce. Krátce žil v Praze a potom se vrátil do rodných Teplic.

Teplice

Dostupné v: English | Česky

Padesátitisícové Teplice (v letech 1945-1946 se město jmenovalo Teplice-Šanov, německy Teplitz, resp. Teplitz-Schönau) patří k nejznámějším českým lázním. Název města je odvozen od zdejších teplých pramenů, první veřejné lázně zde vznikly v 16. století. Teplice měly jednu z největších židovských obcí v Čechách, Židé tu s většími či menšími přestávkami žili už od 15. století. V noci ze 14. na 15. března 1939 byla při místních nepokojích zapálena nová synagoga v Teplicích-Šanově a do rána zcela vyhořela. Během války pak bylo více než 6000 židovských obyvatel města vyvražděno ve vyhlazovacích táborech. Po válce zmizely i ostatní budovy bývalého ghetta včetně staré synagogy. Dochoval se židovský hřbitov a modlitebna v Lipové ulici.

Teplice

Na tomto místě

Továrna stála rodiče i bratra život

Továrna stála rodiče i bratra život

František Lederer
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo