Lnáře u Blatné
ústav pro mladistvé dívky, bývalý klášter · Lnáře 16, 387 42 Lnáře, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Manželé přes vězeňský plot

Dostupné v: English | Česky

V Ústavu pro mladistvé dívky ve Lnářích se Jarmila Bočánková, odsouzená na dva roky za velezradu a vyzvědačství, spřátelila s místními dívkami. Většinu z nich spojovalo to, že byly odsouzeny z politických důvodů. „My jsme byly mladý, protikomunistický a politický vězeňkyně a na to jsme byly strašně hrdý.“ Dívkám pomáhal tehdejší zaměstnanec Městského úřadu v Blatné Cyril Šollar. „On nám tam přes plot házel jídlo, načerno nám posílal dopisy a na jeho adresu nám chodila pošta. Byl to vzácný a moc hodný člověk.“ Po propuštění Jarmila Bočánková pana Šollara vyhledala, aby mu poděkovala za všechno, co pro ně ve vězení udělal. Následovala další společná setkání, která v srpnu roku 1952 vyústila v uzavření manželství. Po svatbě se paní Bočánková vrátila do bývalého kláštera ve Lnářích, tentokrát jako manželka nového správce objektu, jímž se stal její manžel.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Jarmila Bočánková (roz. Indráková)

Jarmila Bočánková (roz. Indráková)

Jarmila Bočánková (roz. Indráková) se narodila v roce 1931 v Olomouci do česko-německé rodiny. Na Silvestra roku 1948 byla spolu s rodiči zatčena a souzena v rámci velké protikomunistické skupiny. Sedmnáctiletá Jarmila Indráková byla v červenci roku 1949 odsouzena na dva roky vězení za vlastizradu a špionáž, její otec byl odsouzen na osm let a matka na sedm let vězení. Součástí rozsudku byla také konfiskace poloviny majetku (ve skutečnosti byl majetek zabaven ještě před soudem) a ztráta občanských práv. Jarmila Bočánková strávila nakonec ve vězení celé čtyři roky a prošla věznicemi na Pankráci, v Hradci Králové, v Kostelci nad Orlicí a ve Lnářích. Propuštěna byla v květnu roku 1952 a vdala se za správce lnářské věznice Cyrila Šollara. Po propuštění velmi obtížně hledala zaměstnání. Nakonec pracovala jedenadvacet let jako zdravotní sestra v Dobřanech na gerontologickém oddělení. Dnes je členkou Konfederace politických vězňů v Plzni.

Lnáře u Blatné

Dostupné v: English | Česky

Bývalý klášter bosých augustiniánů ve Lnářích u Blatné byl v roce 1950 zrušen a poté byl krátce využíván jako ústav pro mladistvé dívky. Od roku 1965 zde funguje psychiatrická léčebna. Kostel je dodnes využíván k bohoslužbám.

Lnáře u Blatné

Na tomto místě

Manželé přes vězeňský plot

Manželé přes vězeňský plot

Jarmila Bočánková (roz. In…
Prostě mě odepsali

Prostě mě odepsali

Eva Dušková (rozená Vokálová)
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo